Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 14 osób
Składniki
- 1 puszka masa kajmakowa
- 250 ml śmietanka
36% - 250 g serek mascarpone
- 100 g cukier
- 250 g orzechy
miks - 3 sztuki spód tortowy
czekoladowe - 1/2 sztuki sok z cytryny
- 1/2 szklanki woda
|
|
Sposób przyrządzania:
- Śmietankę ubijamy w dużej misce. Dodajemy do niej serek mascarpone i cukier. Całość miksujemy aż składniki dokładnie się połączą.
- Miks orzechów rozkruszamy. Rozdzielamy masę na dwie części i do jednej połowy dodajemy potłuczone orzechy.
- Sok cytrynowy mieszamy z wodą i delikatnie nasączamy roztworem spody tortowe.
- Pierwszy spód wykładamy na paterę. Na jego wierzchu rozprowadzamy masę z serka mascarpone z orzechami. nakładamy drugi, nasączony spód i przekładamy go masa kajmakową. Nakładamy trzeci spód. Na całości ciasta rozprowadzamy masę z serka mascarpone.
- Ozdabiamy orzechami oraz masą kajmakową.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej sfera-group.pl