Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
1 sztuka i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
120 g masła
1 sztuka żółtko
1 sztuka jajko
1 łyżeczka sody
cynamon
- Karmel
50 g masła
1/3 szklanki cukru pudru
2 łyżki śmietany 18%
- Wierzch
8 plastrów ananasa
2 łyżeczki posiekanego kandyzowanego imbiru
8 sztuk wisienek koktajlowych
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z podanych składników zagnieć ciasto. Włóż je na 30 minut do lodówki.
- W garnku zagotuj masło i cukier na karmel. Gotuj przez 2 minuty, mieszając, aż masa zacznie się pienić. Zestaw z ognia i wlej kwaśną śmietanę.
- Karmel wylej na dno formy. Na wierzchu ułóż plastry ananasa, a w ich środki włóż wisienki. Całość posyp imbirem.
- Ciasto rozwałkuj i przykryj nim plastry ananasa. Brzegi ciasta dociśnij do środka foremki i nakłuj w kilku miejscach.
- Piecz tartę 30 minut w 200 st. C. Wyjmij na paterę, podawaj przestudzoną.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka