Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 200 g czekolada gorzka
- 50 g masło
+ do formy - 2 łyżki kakao
- 175 g herbatniki
- 5 łyżek cukier puder
- 3 sztuki jajka
- 1 sztuka żółtko z jajka
- 4 łyżki likier pomarańczowy
|
|
Sposób przyrządzania:
- 50 g gorzkiej czekolady rozpuść i zmiksuj z masłem, kakao, pokruszonymi herbatnikami oraz 2 łyżkami cukru pudru. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem. Masę ciasteczkową przełóż do tortownicy na wysokość 3 cm. Wierzch dokładnie wyrównaj. Formę wstaw do lodówki.
- Pozostałą gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj 3 łyżki cukru pudru.
- Do rozpuszczonej czekolady wlej likier pomarańczowy. Następnie dodawaj po jednym żółtku na przemian z odrobiną ubitych białek, miksując. Dorzuć resztę piany i delikatnie wymieszaj.
- Mus czekoladowy wyłóż na schłodzony spód z ciastek i wstaw do lodówki na 4 godziny.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku