Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
250 g mąka
3 łyżki cukier
3 łyżki masło
zimne1 sztuka jajka
200 g czekolada gorzka
150 ml śmietana
30%, słodka200 g serek mascarpone
500 g truskawki
4 łyżki dżem
morelowy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z mąki, cukru, masła i jajka zagnieć ciasto, zawiń je w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyklej ciastem formę do tarty, przykryj je folią aluminiową i obciąż grochem. Podpiecz ciasto przez 20 minut w 180 st. C. Następnie zdejmij obciążenie i piecz jeszcze 10 minut.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wymieszaj ze śmietanką. Ostudzoną zmiksuj z serkiem. Masę wyłóż na ciasto, wstaw do lodówki.
- Dżem podgrzej, przetrzyj przez sitko. Truskawki umyj, osusz, pokrój w plasterki i wymieszaj z dżemem. Wyłóż truskawki na wierzch tarty i ponownie schłodź w lodówce.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia