Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Tarta czekoladowo-truskawkowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Do podgrzanego dżemu można dodać kilka łyżek sherry lub soku z cytryny. Tarta czekoladowo-truskawkowa to przepis na smaczny, letni deser.

1 porcja dla: 4 - 8 osób


Składniki

  • 250 g  mąka
  • 3 łyżki  cukier
  • 3 łyżki  masło
    zimne
  • 1 sztuka  jajka
  • 200 g  czekolada gorzka
  • 150 ml  śmietana
    30%, słodka
  • 200 g  serek mascarpone
  • 500 g  truskawki
  • 4 łyżki  dżem
    morelowy

Sposób przyrządzania:

  1. Z mąki, cukru, masła i jajka zagnieć ciasto, zawiń je w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyklej ciastem formę do tarty, przykryj je folią aluminiową i obciąż grochem. Podpiecz ciasto przez 20 minut w 180 st. C. Następnie zdejmij obciążenie i piecz jeszcze 10 minut.
  2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wymieszaj ze śmietanką. Ostudzoną zmiksuj z serkiem. Masę wyłóż na ciasto, wstaw do lodówki.
  3. Dżem podgrzej, przetrzyj przez sitko. Truskawki umyj, osusz, pokrój w plasterki i wymieszaj z dżemem. Wyłóż truskawki na wierzch tarty i ponownie schłodź w lodówce.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 10

Przepisy: 76


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE