Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 12 osób
Składniki
- Ciasto
75 g masła
150 g mąki pszennej
50 g cukru
sól
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 sztuki żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa budyniowa
1 sztuka żółtko
500 ml mleka
1 łyżka cukru wanilinowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
- Dodatkowo
30 g płatków migdałowych
2 łyżki kaszy manny
2 sztuki duże jabłka
cynamon
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Masło posiekaj z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem wanilinowym oraz żółtkami. Dodaj sól, zagnieć ciasto i schłodź w lodówce. Następnie rozwałkuj ciasto i wylep nim formę. Piecz 10 minut w temperaturze 180 st. C.
- Z żółtka, mleka, cukru wanilinowego, mąki ziemniaczanej i cukru ugotuj budyń. Jabłka obierz i pokrój w kostkę.
- Podpieczony spód ciasta oprósz kaszą manną i ułóż na nim kawałki jabłek. Posyp je cynamonem. Na wierzch ciasta wylej przygotowany wcześniej budyń i posyp płatkami migdałowymi. Piecz 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: przyślij przepis!