Dzisiaj jest: Wtorek, 18.01.2022 Imieniny: Piotra i Małgorzaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Tarta jabłkowo-budyniowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 12 osób


Składniki

    Ciasto
  • 75 g  masła
  • 150 g  mąki pszennej
  • 50 g  cukru
  • sól
  • 1 opakowanie  cukru wanilinowego
  • 2 sztuki żółtka
  • 1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia
    Masa budyniowa
  • 1 sztuka żółtko
  • 500 ml  mleka
  • 1 łyżka  cukru wanilinowego
  • 2 łyżki  mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki  cukru
    Dodatkowo
  • 30 g  płatków migdałowych
  • 2 łyżki  kaszy manny
  • 2 sztuki duże jabłka
  • cynamon

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Masło posiekaj z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem wanilinowym oraz żółtkami. Dodaj sól, zagnieć ciasto i schłodź w lodówce. Następnie rozwałkuj ciasto i wylep nim formę. Piecz 10 minut w temperaturze 180 st. C.
  2. Z żółtka, mleka, cukru wanilinowego, mąki ziemniaczanej i cukru ugotuj budyń. Jabłka obierz i pokrój w kostkę.
  3. Podpieczony spód ciasta oprósz kaszą manną i ułóż na nim kawałki jabłek. Posyp je cynamonem. Na wierzch ciasta wylej przygotowany wcześniej budyń i posyp płatkami migdałowymi. Piecz 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: przyślij przepis!


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE