Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 12 osób
Składniki
- Ciasto
- 75 g masła
- 150 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- sól
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 sztuki żółtka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa budyniowa
- 1 sztuka żółtko
- 500 ml mleka
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- Dodatkowo
- 30 g płatków migdałowych
- 2 łyżki kaszy manny
- 2 sztuki duże jabłka
- cynamon
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Masło posiekaj z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem wanilinowym oraz żółtkami. Dodaj sól, zagnieć ciasto i schłodź w lodówce. Następnie rozwałkuj ciasto i wylep nim formę. Piecz 10 minut w temperaturze 180 st. C.
- Z żółtka, mleka, cukru wanilinowego, mąki ziemniaczanej i cukru ugotuj budyń. Jabłka obierz i pokrój w kostkę.
- Podpieczony spód ciasta oprósz kaszą manną i ułóż na nim kawałki jabłek. Posyp je cynamonem. Na wierzch ciasta wylej przygotowany wcześniej budyń i posyp płatkami migdałowymi. Piecz 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: przyślij przepis!