Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 12 osób
Składniki
- 150 g mąki
- 1 szczypta soli
- 150 g cukru pudru
- 1 sztuka jajko
- 80 g masła + 1 łyżka
- 4 łyżeczki żelatyny
- 250 g pełnotłustego jogurtu
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 sztuka limonka
- 150 g śmietany 30%
- 2 sztuki dojrzałe mango
- 1 opakowanie jasnej galaretki
- skórka z limonki do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej na stolnicę, po czym dodaj szczyptę soli, 50 g cukru pudru, 1 jajko i 80 g miękkiego masła. Z podanych produktów rękoma wyrób gładkie ciasto. Z masy uformuj kulę i owiń ją folią spożywczą. Przygotowane ciasto schłodź w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij i odwiń folię.
- Brzeg formy do tarty wysmaruj 1 łyżką masła, a dno wyściel pergaminem lub oprósz bułką tartą. Ciasto rozwałkuj na cienki płat i przenieś do formy. Odkrój wystające brzegi. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz 30 minut w temperaturze 170 st. C. Spód odstaw do ostygnięcia.
- Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Jogurt wlej do miski. Dodaj resztę cukru pudru, 1 opakowanie cukru wanilinowego oraz sok i skórkę startą z 1 limonki. Składniki dobrze wymieszaj. Dołóż żelatynę. Gdy krem zacznie tężeć, połącz go z ubitą śmietaną. Nadzienie rozsmaruj na cieście. Całość wstaw do lodówki.
- Oba mango obierz. Miąższ pokrój w półplasterki i ułóż ciasno na kremie jeden obok drugiego, tworząc okrąg. Galaretkę przyrządź według przepisu na opakowaniu i gdy zacznie tężeć, posmaruj nią owoce na cieście za pomocą pędzelka. Pod koniec deser udekoruj skórką startą z limonki. Przed podaniem schłodź.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku