Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
270 g mąka
80 g cukier puder
1 łyżeczka proszek do pieczenia
2 sztuki jajka
190 g margaryna
500 g twaróg
miękki200 g cukier
drobny1 opakowanie cukier waniliowy
2 łyżki budyń waniliowy
w proszku300 g maliny
+do dekoracji200 g śmietana kremówka
|
|
Sposób przyrządzania:
- 200 g mąki przesiej razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem na stolnicę. Wbij 1 jajko i dodaj 140 g margaryny. Wyrób gładkie ciasto, owiń je w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na okrągły płat.
- Gotowym ciastem wylep formę do tart o średnicy 28 cm formując wyższe brzegi. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Na wierzch wyłóż folię aluminiową i wysyp fasolę. Piecz 10 minut w 200 st. C.
- Twaróg wymieszaj ze 150 g cukru, cukrem wanilinowym, 1 jajkiem i budyniem. Z gorącego, podpieczonego ciasta usuń folię z fasolą.
- Spód posmaruj nadzieniem twarogowym. Na wierzchu ułóż maliny. Całość posyp kruszonką przygotowaną z reszty mąki, cukru i margaryny. Tak przygotowaną tartę piecz 30 minut w 180 st. C. Ostudź. Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną z malinami.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku