Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
200 g migdały
tarte1 opakowanie ciasto francuskie
500 ml ser mascarpone
schłodzony1 opakowanie budyń waniliowy
słodzony500 g owoce sezonowe
mleko
cukier puder
|
|
Sposób przyrządzania:
- Budyń gotujemy w połowie porcji mleka zalecanej przez producenta. W ten sposób uzyskamy bardzo gęstą pulpę. Studzimy, najlepiej przez noc w lodówce.
- Tarte migdały wysypujemy na dużą, rozgrzaną patelnię. Cały czas mieszając, doprowadzamy do ich lekkiego zbrązowienia. Studzimy, najlepiej przez noc w lodówce.
- Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim. Formujemy go na papierze do pieczenia i obciążamy np. fasolą, ciecierzycą, czy przeznaczonymi do tego specjalnymi kuleczkami.
- Ciasto pieczemy według zaleceń producenta. Po wyjęciu z piekarnika usuwamy obciążenie i studzimy ciasto.
- Ser mascarpone wykładamy do misy miksera, dodajemy pulpę budyniową i ubijamy powoli, stopniowo zwiększając obroty miksera.
- Do ubitej masy dodajemy tarte migdały i dokładnie mieszamy.
- Wykładamy na ciasto masę migdałową. Na wierzch układamy umyte owoce.
- Tartę możemy serwować od razu lub po schłodzeniu w lodówce.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej FlyPR