Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
2 szklanki mąki
1 sztuka jajko
125 g masła
40 g śmietany 18%
sól
- Nadzienie
200 g sera pleśniowego złocistego
2-3 sztuki twarde gruszki
3 sztuki jajka
200 g śmietany 18%
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z mąki, masła, jajka, śmietany i szczypty soli zagnieć jednolite ciasto. Uformuj je w kulę. Wstaw do lodówki na godzinę.
- Ciasto rozwałkuj i przełóż do natłuszczonej formy do pieczenia tart. Piecz 10 minut w temperaturze 175 st. C.
- Gruszki pokrój na plasterki, a ser zetrzyj na tarce. Gruszki ułóż na podpieczonym spodzie, posyp startym serem i zalej śmietaną wymieszaną z roztrzepanymi jajkami. Piecz, aż masa się zetnie i nabierze złotego koloru.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca