Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 10 osób
Składniki
- Ciasto
2 sztuki czubate szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
20 dag masła
1 sztuka jajko
- Masa
1 szklanka kremówki
2 sztuki tabliczki białej czekolady
skórka otarta z pomarańczy lub cytryny
2 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny
2 łyżeczki żelatyny
owoc granatu
1 szklanka schłodzonej kremówki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wsyp mąkę. Dodaj cukier puder, masło i jajka. Zagnieć gładkie ciasto, owiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm i wyklej nim formę o średnicy 22 cm. Dociśnij ciasto do brzegów, nakłuj kilka razy widelcem. Na ciasto wyłóż papier do pieczenia, a na niego wysyp ryż. Piecz 15 minut w temperaturze 190 st. C. Następnie usuń ryż i papier i piecz kolejne 15-20 minut, aż ciasto zbrązowieje. Odstaw do wystygnięcia.
- Żelatynę namocz w 3 łyżeczkach wody. Czekoladę pokrój na drobne kawałki. Śmietanę zagotuj, dodaj czekoladę i zdejmij z ognia.
- Mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Namoczoną żelatynę rozpuść na parze, a następnie ciągle mieszając wlej ją do masy czekoladowej. Dodaj sok oraz skórkę. Odstaw do wystygnięcia.
- Gęstniejącą masę czekoladową wylej na ostudzone ciasto. Wstaw do lodówki na 3 godziny, żeby stężało. Przed podaniem posyp miąższem granatu i udekoruj ubitą kremówką.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy