Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 6 osób
Składniki
1 szklanka mąki
120 g margaryny
1 sztuka jajko
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
4 sztuki kwaśne jabłka
1 łyżka masła
1 łyżeczka cynamonu
- Beza
3 sztuki białka
1/2 szklanki cukru
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę wsyp do miski. Dodaj margarynę, jajka, cukier, cukier wanilinowy i zagnieć kruche ciasto. Włóż na 60 minut do lodówki.
- Jabłka pokrój w ósemki i podsmaż je na łyżce masła. Dodaj cynamon i smaż 10 minut.
- Ubij pianę z białek, a pod koniec ubijania dodaj cukier.
- Wyłóż formę do tarty ciastem, nakłuj je widelcem i obciąż fasolą wysypaną na papier do pieczenia. Piecz 15 minut w temperaturze 180 st. C.
- Zdejmij fasolę i papier, wyłóż na ciasto jabłka, a na nie pianę z białek. Piecz 35-40 minut w temperaturze 180 st. C na złoty kolor.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka