Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
- 200 g mąki
- 125 g masła
- 1 łyżka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżki skórki otartej z cytryny
- 700 g jabłek
- 4 łyżki dżemu morelowego
- cynamon
- cukier puder
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj zimne masło, cukier i cukier wanilinowy oraz skórkę z cytryny. Posiekaj wszystko nożem, a gdy powstaną grudki zagnieć szybko ciasto. Zawiń gotowe ciasto w folię spożywczą, schłodź w lodówce przez 30 minut.
- Po tym czasie przełóż ciasto na formę i podpiecz przez 20 minut w 180 st. C. W tym czasie umyj i osusz jabłka. Następnie przekrój je, usuń gniazda nasienne i pokrój w cząstki.
- Gdy spód ciasta przestygnie, posmaruj go dżemem i pokryj cząstkami jabłek. Piecz 35 minut w 180 st. C. Po wyjęciu oprósz cynamonem.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia