Dzisiaj jest: Czwartek, 05.12.2024 Imieniny: Kryspina i Saby



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Tarta z jabłkami i dżemem morelowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

  • 200 g  mąki
  • 125 g  masła
  • 1 łyżka  cukru
  • 1 opakowanie  cukru wanilinowego
  • 2 łyżki  skórki otartej z cytryny
  • 700 g  jabłek
  • 4 łyżki  dżemu morelowego
  • cynamon
  • cukier puder

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj zimne masło, cukier i cukier wanilinowy oraz skórkę z cytryny. Posiekaj wszystko nożem, a gdy powstaną grudki zagnieć szybko ciasto. Zawiń gotowe ciasto w folię spożywczą, schłodź w lodówce przez 30 minut.
  2. Po tym czasie przełóż ciasto na formę i podpiecz przez 20 minut w 180 st. C. W tym czasie umyj i osusz jabłka. Następnie przekrój je, usuń gniazda nasienne i pokrój w cząstki.
  3. Gdy spód ciasta przestygnie, posmaruj go dżemem i pokryj cząstkami jabłek. Piecz 35 minut w 180 st. C. Po wyjęciu oprósz cynamonem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE