Dzisiaj jest: Sobota, 22.01.2022 Imieniny: Anastazegoi, Dzień Dziadka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Tarta z winogronami i winem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 200 g  mąki
  • 150 g  schłodzonego masła
  • 80 g  mielonych orzechów laskowych
  • 110 g  cukru + 3 łyżki
  • 1 sztuka żółtko
  • 500 g  winogron bez pestek
  • 120 ml  białego wina
  • 250 g  serka mascarpone
  • 200 g  chudego twarogu
  • 1/2 łyżeczki  cynamonu

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj 3 łyżki cukru, 1 żółtko oraz orzechy. Wyrabiaj składniki dodając 30-60 ml wody. Przygotowane ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno tortownicy.
  2. Włóż ciasto do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie nakłuj ciasto widelcem i piecz 30 minut w 190-200 st. C. Ostudź.
  3. Wino gotuj 5 minut z dodatkiem 60 g cukru. Do wina dodaj oczyszczone winogrona i gotuj 3 minuty. Owoce wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej. Syrop podgrzewaj jeszcze 3-5 minut.
  4. Twaróg zmiksuj z serkiem mascarpone i resztą cukru. Krem wymieszaj z cynamonem, po czym równomiernie rozprowadź go na upieczonym cieście.
  5. Na masie serowej ułóż winogrona, a następnie polej je przygotowanym syropem. Tartę odstaw na kilka minut w chłodne miejsce.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE