Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
200 g mąki
150 g schłodzonego masła
80 g mielonych orzechów laskowych
110 g cukru + 3 łyżki
1 sztuka żółtko
500 g winogron bez pestek
120 ml białego wina
250 g serka mascarpone
200 g chudego twarogu
1/2 łyżeczki cynamonu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj 3 łyżki cukru, 1 żółtko oraz orzechy. Wyrabiaj składniki dodając 30-60 ml wody. Przygotowane ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno tortownicy.
- Włóż ciasto do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie nakłuj ciasto widelcem i piecz 30 minut w 190-200 st. C. Ostudź.
- Wino gotuj 5 minut z dodatkiem 60 g cukru. Do wina dodaj oczyszczone winogrona i gotuj 3 minuty. Owoce wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej. Syrop podgrzewaj jeszcze 3-5 minut.
- Twaróg zmiksuj z serkiem mascarpone i resztą cukru. Krem wymieszaj z cynamonem, po czym równomiernie rozprowadź go na upieczonym cieście.
- Na masie serowej ułóż winogrona, a następnie polej je przygotowanym syropem. Tartę odstaw na kilka minut w chłodne miejsce.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku