Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
2 szklanki mąka
200 g masło
4 łyżki cukier
czubate1 sztuka żółtko z jajka
1 opakowanie cukier waniliowy
1 szczypta sól
1 opakowanie budyń
śmietankowy lub waniliowy1 opakowanie galaretka
dowolny smak1 puszka brzoskwinie
5 sztuk truskawki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj masło, cukier, cukier waniliowy, żółtko oraz szczyptę soli. Wyrób gładkie ciasto, owiń je w folię spożywczą i włóż na 60 minut do lodówki.
- Foremki do tartaletek posmaruj tłuszczem, a następnie wylep ciastem. Piecz 15 minut w 180 st. C.
- Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie i zostaw do ostygnięcia. Upieczone spody odstaw na 10 minut do ostygnięcia. Budyń przygotuj według przepisu na opakowaniu i wypełnij nim przestudzone spody do tartaletek.
- Na wierzchu ułóż połówki brzoskwiń i zalej tężejącą galaretką. Na koniec udekoruj tartaletki kawałkami truskawek. Przed podaniem schłodź.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku