Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
400 g mąki orkiszowej
80 g brązowego cukru + 4 łyżki
3 sztuki jajka
300 g margaryny
2 łyżki octu
500 g miękkiego twarogu
100 g cukru trzcinowego
1 opakowanie cukru wanilinowego
skórka z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny
cukier puder do posypania
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę orkiszową przesiej na stolnicę. 2 jajka rozbij i oddziel żółtka od białek. Do mąki dodaj 80 g brązowego cukru, 2 żółtka, pokrojoną na kawałki margarynę oraz 2 łyżki octu i wyrób gładkie ciasto. Wstaw je na około 60 minut do lodówki.
- Miękki twaróg wymieszaj ze 100 g cukru trzcinowego oraz 1 opakowaniem cukru wanilinowego. 2 białka ubij na sztywną pianę i połącz z twarogiem. Pod koniec dodaj skórkę z 1 cytryny oraz sok z 1/2 cytryny.
- Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na placek o grubości 5 mm. Za pomocą foremek lub szklanki wycinaj krążki i równomiernie rozłóż je w 10 foremkach.
- Nadzienie twarogowe umieść w rękawie cukierniczym bądź szprycy z gładką końcówką i wyciśnij na ciasto.
- Skrawki ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj i wykrój kółka. Przykryj nimi nadzienie tartaletek. Brzegi ciasta dobrze dociśnij. Następnie wierzchy posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp pozostałym brązowym cukrem.
- Gotowe tartaletki piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu krótko przestudź, a następnie wyjmij z foremek.
- Z papieru wytnij dekoracyjny kwiatek i powstały szablon umieść nad każdym ciastkiem. Tartaletki oprósz cukrem pudrem (szablon zdejmuj ostrożnie).
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!