Dzisiaj jest: Czwartek, 16.09.2021 Imieniny: Edyty i Kornela



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Tiramisu z mascarpone


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Tiramisu to włoski deser. Tradycyjnie Tiramisu to deser złożony z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso, na którą nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone, żółtek jaj kurzych i cukru, a całość posypuje się warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady.

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

  • 300 g  biszkopty
    podłużne
  • 4 sztuki  jajka
  • 500 g  ser mascarpone
    np. Mlekpol
  • 2 łyżki  kakao
  • 1 łyżka  kawa rozpuszczalna
  • 4 łyżki  likier amaretto
  • 80 g  cukier
  • mięta
    do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy z cukrem białym i cukrem waniliowym. W trakcie ubijania, stopniowo dodajemy ser mascarpone. Miksujemy do momentu, aż masa będzie puszysta. Białka ubijamy na pianę i dodajemy delikatnie do masy.
  2. Zaparzamy kawę.
  3. Po ostudzeniu dodajemy do niej likier amaretto (wedle uznania). Następnie po kolei zamaczamy w kawie biszkopty, tak, by nie były suche i układamy na blaszce - dwa rzędy obok siebie. Smarujemy je serem mascarpone, a następnie posypujemy kakao (za pomocą sitka).
  4. Kładziemy kolejną warstwę biszkoptów, zamoczonych w kawie. Ponownie smarujemy mascarpone. Owijamy blachę folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej 38pr.pl


Przepis dodany przez:

Posty : 79

Przepisy: 102


Vitalia PL
Zobacz więcej na temat:

tiramisuprzepisy na ciasta


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Przyprawy, które leczą Przyprawy, które leczą

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE