Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
300 g biszkopty
podłużne4 sztuki jajka
500 g ser mascarpone
np. Mlekpol2 łyżki kakao
1 łyżka kawa rozpuszczalna
4 łyżki likier amaretto
80 g cukier
mięta
do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy z cukrem białym i cukrem waniliowym. W trakcie ubijania, stopniowo dodajemy ser mascarpone. Miksujemy do momentu, aż masa będzie puszysta. Białka ubijamy na pianę i dodajemy delikatnie do masy.
- Zaparzamy kawę.
- Po ostudzeniu dodajemy do niej likier amaretto (wedle uznania). Następnie po kolei zamaczamy w kawie biszkopty, tak, by nie były suche i układamy na blaszce - dwa rzędy obok siebie. Smarujemy je serem mascarpone, a następnie posypujemy kakao (za pomocą sitka).
- Kładziemy kolejną warstwę biszkoptów, zamoczonych w kawie. Ponownie smarujemy mascarpone. Owijamy blachę folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej 38pr.pl