Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 12 - 16 osób
Składniki
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g masła
- 1 szklanka mąki
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
- 4 sztuki jajka
- 1 sztuka puszka ananasów
- 2 opakowania galaretki ananasowej lub cytrynowej
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- tłuszcz do formy
- bułka tarta
- wiśnie kandyzowane do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Białka ubij na sztywno, stopniowo dodając cukier. Następnie, cały czas mieszając, kolejno dodawaj żółtka oraz przesianą i połączoną z proszkiem do pieczenia mąkę. Uzyskane ciasto wymieszaj z octem i wylej na natłuszczoną i obsypaną bułką tartą tortownicę. Piecz 25-30 minut w temperaturze 180 st. C.
- Ananasy odsącz z zalewy. Zalewę połącz z 750 ml wody. Część odlej do osobnego naczynia i wymieszaj z budyniem. Pozostały płyn zagotuj, połącz z galaretkami i dodaj rozpuszczony budyń. Zagotuj, po czym zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Utrzyj z masłem.
- Połowę ananasów pokrój w drobną kostkę i dodaj do masy. Nadzienie wstaw do lodówki, by zastygło. Upieczony i wystudzony biszkopt przekrój na 3 równej grubości placki.
- Dolny spód biszkoptowy umieść w formie. Blaty przełóż kremem. Posmaruj nim również wierzch tortu. Całość udekoruj przekrojonymi plastrami ananasa i wiśniami kandyzowanymi.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku