Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
1/2 sztuki arbuz
1 opakowanie galaretka
arbuzowa1 opakowanie śmietana
30%3 łyżki cukier
1 laska wanilia
- Dodatkowo:
1 garść maliny
1 garść jagody
5 listków mięta
świeża
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z arbuza odkrój gruby plaster. Następnie przyłóż tortownicę i odkrój skórę tak, aby powstał krążek nieco mniejszy od średnicy tortownicy. Tak przygotowany arbuz włóż do tortownicy i wstaw na godzinę do lodówki.
- Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość wody do 400 ml. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
- Schłodzonego arbuza zalej tężejącą galaretką i ponownie wstaw do lodówki.
- Laskę wanilii rozkrój, wyskrob z niej ziarenka. Schłodzoną śmietanę ubij z cukrem i ziarenkami wanilii.
- Gdy arbuzowo-galaretkowy spód tortu stężeje, udekoruj go śmietaną, owocami i listkami mięty.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka