Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
300 g cukru
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki mąki ziemniaczanej
200 ml soku owocowego
1 kg jabłek
600 g śmietany 18%
500 g śmietany kremówki
1 opakowanie żelatyny
4 sztuki jajka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka utrzyj z 80 g cukru. Dodaj mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Ciasto wylej do tortownicy i piecz 25 minut w temperaturze 200 st. C.
- Jabłka obierz, pokrój w kostkę i gotuj przez 8 minut w soku owocowym wymieszanym ze 100 g cukru. Następnie zagęść syrop mąką ziemniaczaną i wyłóż go na upieczony biszkopt.
- Śmietanę 18% wymieszaj z pozostałym cukrem i żelatyną. Wstaw do lodówki, by stężało. Następnie do tężejącej masy dodaj ubitą kremówkę. Rozsmaruj masę śmietanową na jabłkach. Wstaw ciasto do lodówki na 4 godziny.
Źródło przepisu: przyślij przepis!