Dzisiaj jest: Czwartek, 13.08.2020 Imieniny: Hipolita i Diany



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Torcik mokka


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Do nasączenia torciku kawowego może posłużyć gotowy likier kawowy o niewielkiej zawartości alkoholu. Przepis dla wymagających "łasuchów".

1 porcja dla: 15 - 20 osób


Składniki

  • 3/4 szklanki  cukier
  • 6 sztuk  jajka
  • 1/4 szklanki  kawa
    mielona
  • 1/2 szklanki  mąka ziemniaczana
  • 1/2 szklanki  mąka pszenna
  • 1 łyżeczka  proszek do pieczenia
    czubata
  • 1 łyżka  mąka ziemniaczana
    czubata
  • sól
    do smaku
  • 1.5 l  mleko
    3,2%
  • 5 opakowań  budyń śmietankowy
    z cukrem
  • 1/2 szklanki  kawa
    rozpuszczalna, mocny napar
  • 1 szklanka  kawa
    rozpuszczalna, słaby napar
  • 1 łyżeczka  cukier
    do posłodzenia słabego naparu z kawy

Sposób przyrządzania:

  1. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Wsyp cukier, cały czas ubijając. Dodaj żółtka i obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz mieloną kawą. Całość delikatnie wymieszaj. Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do niej ciasto. Biszkopt piecz 50 minut w 180 st. C.
  2. Wystudzony biszkopt przekrój wzdłuż na pół. Spód włóż do blaszki i nasącz naparem z kawy i cukru.
  3. l mleka zagotuj. Budynie i łyżkę mąki ziemniaczanej rozrób w 500 ml zimnego mleka. Wlej napar kawowy i całość wymieszaj. Roztwór dodaj do wrzącego mleka. Zagotuj, zdejmij z ognia i przestudź.
  4. Na nasączony kawą biszkoptowy spód równomiernie wyłóż większą część masy budyniowo-kawowej. Przykryj drugą połową ciasta. Blat nasącz resztą naparu z kawy i cukru. Na wierzch deseru wyłóż pozostały krem budyniowy i starannie go rozsmaruj. Wstaw do lodówki do zastygnięcia.
  5. Schłodzony i zastygły deser wyjmij z lodówki. Tuż przed podaniem udekoruj ciasto kleksami bitej śmietany w sprayu i ziarenkami kawy.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 170


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE