Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 15 - 20 osób
Składniki
- 3/4 szklanki cukier
- 6 sztuk jajka
- 1/4 szklanki kawa
mielona - 1/2 szklanki mąka ziemniaczana
- 1/2 szklanki mąka pszenna
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
czubata - 1 łyżka mąka ziemniaczana
czubata - sól
do smaku - 1.5 l mleko
3,2% - 5 opakowań budyń śmietankowy
z cukrem - 1/2 szklanki kawa
rozpuszczalna, mocny napar - 1 szklanka kawa
rozpuszczalna, słaby napar - 1 łyżeczka cukier
do posłodzenia słabego naparu z kawy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Wsyp cukier, cały czas ubijając. Dodaj żółtka i obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz mieloną kawą. Całość delikatnie wymieszaj. Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do niej ciasto. Biszkopt piecz 50 minut w 180 st. C.
- Wystudzony biszkopt przekrój wzdłuż na pół. Spód włóż do blaszki i nasącz naparem z kawy i cukru.
- l mleka zagotuj. Budynie i łyżkę mąki ziemniaczanej rozrób w 500 ml zimnego mleka. Wlej napar kawowy i całość wymieszaj. Roztwór dodaj do wrzącego mleka. Zagotuj, zdejmij z ognia i przestudź.
- Na nasączony kawą biszkoptowy spód równomiernie wyłóż większą część masy budyniowo-kawowej. Przykryj drugą połową ciasta. Blat nasącz resztą naparu z kawy i cukru. Na wierzch deseru wyłóż pozostały krem budyniowy i starannie go rozsmaruj. Wstaw do lodówki do zastygnięcia.
- Schłodzony i zastygły deser wyjmij z lodówki. Tuż przed podaniem udekoruj ciasto kleksami bitej śmietany w sprayu i ziarenkami kawy.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku