Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Torcik orzechowo-wiśniowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 75 g  biszkoptów
  • 1 łyżeczka  kakao
  • 1 szczypta  soli
  • 4 sztuki jajka
  • 4 łyżeczki  cukru wanilinowego
  • 50 g  masła
  • 200 g  zmielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 250 g  cukru
  • 3 sztuki czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki  żelatyny
  • 650 g  kremówki
  • 2 szklanki  kompotu wiśniowego
  • 2 sztuki garści wiśni z kompotu
  • 25 g  całych i posiekanych prażonych orzechów laskowych do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Jajka utrzyj ze 175 g cukru. Biszkopty pokrusz, po czym połącz z 1/2 cukru wanilinowego, 100 g zmielonych orzechów, proszkiem do pieczenia i kakao.
  2. Do biszkoptów dołóż rozpuszczone masło, sól oraz masę jajeczną. Całość przełóż do tortownicy i piecz 30 minut w temperaturze 175 st. C.
  3. Kompot zagotuj z 25 g cukru. Mąkę połącz ze 100 ml wody, po czym powoli wlewaj do płynu. podgrzewaj przez 1 minutę ciągle mieszając.
  4. Biszkopt przetnij na pół. Jeden płat włóż do tortownicy i ułóż na nim wiśnie. Na owocach rozsmaruj kisiel. Wstaw na 1 godzinę do lodówki.
  5. 400 g kremówki ubij z resztą cukru i cukru wanilinowego. Dodaj pozostałe zmielone orzechy. Żelatynę rozpuść i połącz z ubitą śmietaną.
  6. Masę wyłóż na kisiel oraz przykryj drugim plackiem. Pozostałą kremówkę ubij i rozsmaruj na wierzchu i bokach tortu. Udekoruj orzechami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE