Dzisiaj jest: Niedziela, 28.11.2021 Imieniny: Grzegorza i Zdzisława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Torcik orzechowo-wiśniowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 75 g  biszkoptów
  • 1 łyżeczka  kakao
  • 1 szczypta  soli
  • 4 sztuki jajka
  • 4 łyżeczki  cukru wanilinowego
  • 50 g  masła
  • 200 g  zmielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 250 g  cukru
  • 3 sztuki czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki  żelatyny
  • 650 g  kremówki
  • 2 szklanki  kompotu wiśniowego
  • 2 sztuki garści wiśni z kompotu
  • 25 g  całych i posiekanych prażonych orzechów laskowych do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Jajka utrzyj ze 175 g cukru. Biszkopty pokrusz, po czym połącz z 1/2 cukru wanilinowego, 100 g zmielonych orzechów, proszkiem do pieczenia i kakao.
  2. Do biszkoptów dołóż rozpuszczone masło, sól oraz masę jajeczną. Całość przełóż do tortownicy i piecz 30 minut w temperaturze 175 st. C.
  3. Kompot zagotuj z 25 g cukru. Mąkę połącz ze 100 ml wody, po czym powoli wlewaj do płynu. podgrzewaj przez 1 minutę ciągle mieszając.
  4. Biszkopt przetnij na pół. Jeden płat włóż do tortownicy i ułóż na nim wiśnie. Na owocach rozsmaruj kisiel. Wstaw na 1 godzinę do lodówki.
  5. 400 g kremówki ubij z resztą cukru i cukru wanilinowego. Dodaj pozostałe zmielone orzechy. Żelatynę rozpuść i połącz z ubitą śmietaną.
  6. Masę wyłóż na kisiel oraz przykryj drugim plackiem. Pozostałą kremówkę ubij i rozsmaruj na wierzchu i bokach tortu. Udekoruj orzechami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Przyprawy, które leczą Przyprawy, które leczą

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE