Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 75 g biszkoptów
- 1 łyżeczka kakao
- 1 szczypta soli
- 4 sztuki jajka
- 4 łyżeczki cukru wanilinowego
- 50 g masła
- 200 g zmielonych orzechów laskowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g cukru
- 3 sztuki czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki żelatyny
- 650 g kremówki
- 2 szklanki kompotu wiśniowego
- 2 sztuki garści wiśni z kompotu
- 25 g całych i posiekanych prażonych orzechów laskowych do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka utrzyj ze 175 g cukru. Biszkopty pokrusz, po czym połącz z 1/2 cukru wanilinowego, 100 g zmielonych orzechów, proszkiem do pieczenia i kakao.
- Do biszkoptów dołóż rozpuszczone masło, sól oraz masę jajeczną. Całość przełóż do tortownicy i piecz 30 minut w temperaturze 175 st. C.
- Kompot zagotuj z 25 g cukru. Mąkę połącz ze 100 ml wody, po czym powoli wlewaj do płynu. podgrzewaj przez 1 minutę ciągle mieszając.
- Biszkopt przetnij na pół. Jeden płat włóż do tortownicy i ułóż na nim wiśnie. Na owocach rozsmaruj kisiel. Wstaw na 1 godzinę do lodówki.
- 400 g kremówki ubij z resztą cukru i cukru wanilinowego. Dodaj pozostałe zmielone orzechy. Żelatynę rozpuść i połącz z ubitą śmietaną.
- Masę wyłóż na kisiel oraz przykryj drugim plackiem. Pozostałą kremówkę ubij i rozsmaruj na wierzchu i bokach tortu. Udekoruj orzechami.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku