Dzisiaj jest: Sobota, 13.08.2022 Imieniny: Hipolita i Diany



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

Torcik truskawkowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Podajemy pokrojony ostrym, wygrzanym we wrzątku nożem w zgrabne romby.

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 1 sztuka  czekolada gorzka
  • 2 szklanki  herbatniki
    pokruszone
  • 1 łyżka  śmietana słodka
  • 3 łyżki  dżem
    truskawkowy
  • 1 szklanka  śmietana kremówka
  • 1 sztuka  zagęstnik do śmietany
  • owoce sezonowe
  • 1 sztuka  galaretka
    o dowolnym smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Spód średniej wielkości tortownicy wykładamy aluminiową folią, trzymamy w lodówce (powinien być zimny). W rondelku rozgrzewamy pokruszoną czekoladę z dodatkiem śmietany, gdy składniki się rozpuszczą, wrzucamy pokruszone herbatniki, mieszamy.
  2. Rozkładamy na wychłodzonej folii, rozprowadzamy, by spodnia warstwa była równomierna, ponownie wstawiamy do lodówki.
  3. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do przechłodzenia.
  4. Owoce myjemy, dokładnie odsączamy, śmietanę ubijamy na puch, dodając, pod koniec ubijania, zagęstnik.
  5. Spód smarujemy dżemem, wykładamy śmietanę, wstawiamy do lodówki. Gdy zastygnie, rozkładamy przygotowane owoce, zalewamy ścinającą galaretką i ponownie wstawiamy do lodówki.
  6. Przed podaniem wysuwamy torcik z formy na paterę.



Przepis dodany przez:

Posty : 1

Przepisy: 58


Vitalia PL
Zobacz więcej na temat:

torciktruskawkiprzepisy na ciasta


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE