Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 1 sztuka czekolada gorzka
- 2 szklanki herbatniki
pokruszone - 1 łyżka śmietana słodka
- 3 łyżki dżem
truskawkowy - 1 szklanka śmietana kremówka
- 1 sztuka zagęstnik do śmietany
- owoce sezonowe
- 1 sztuka galaretka
o dowolnym smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Spód średniej wielkości tortownicy wykładamy aluminiową folią, trzymamy w lodówce (powinien być zimny). W rondelku rozgrzewamy pokruszoną czekoladę z dodatkiem śmietany, gdy składniki się rozpuszczą, wrzucamy pokruszone herbatniki, mieszamy.
- Rozkładamy na wychłodzonej folii, rozprowadzamy, by spodnia warstwa była równomierna, ponownie wstawiamy do lodówki.
- Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do przechłodzenia.
- Owoce myjemy, dokładnie odsączamy, śmietanę ubijamy na puch, dodając, pod koniec ubijania, zagęstnik.
- Spód smarujemy dżemem, wykładamy śmietanę, wstawiamy do lodówki. Gdy zastygnie, rozkładamy przygotowane owoce, zalewamy ścinającą galaretką i ponownie wstawiamy do lodówki.
- Przed podaniem wysuwamy torcik z formy na paterę.