Dzisiaj jest: Sobota, 21.05.2022 Imieniny: Wiktora i Tymoteusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Torcik z galaretką


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 1/2 szklanki  cukru
  • 1/2 szklanki  mąki
  • 2 sztuki jajka
  • 1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie  śmietan-fixu
  • 400 g  kremówki
  • 1 opakowanie  cukru wanilinowego
  • 1 łyżka  żelatyny
  • 3-4 sztuki kolorowe galaretki
  • 2 łyżki  cukru pudru

Sposób przyrządzania:

  1. Białka oddziel od żółtek i ubij je z cukrem. Następnie połącz z żółtkami oraz mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i piecz 20 minut w 180 st. C. Ostudź i przetnij na 2 równe części.
  3. Galaretki przygotuj osobno w połowie porcji wody podanej na opakowaniach. Wylej do płaskich naczyń, a po zastygnięciu pokrój w kostkę.
  4. 200 g kremówki ubij z połową cukru pudru i cukrem wanilinowym. Dodaj rozpuszczoną żelatynę i połącz z galaretkami.
  5. Powstałą masę wyłóż na jednym blacie ciasta, wyrównaj wierzch i przykryj drugim plackiem, delikatnie dociskając.
  6. Torcik posmaruj 200 g kremówki ubitej z resztą cukru pudru i śmietan-fixem. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE