Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
2 sztuki jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie śmietan-fixu
400 g kremówki
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżka żelatyny
3-4 sztuki kolorowe galaretki
2 łyżki cukru pudru
|
|
Sposób przyrządzania:
- Białka oddziel od żółtek i ubij je z cukrem. Następnie połącz z żółtkami oraz mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i piecz 20 minut w 180 st. C. Ostudź i przetnij na 2 równe części.
- Galaretki przygotuj osobno w połowie porcji wody podanej na opakowaniach. Wylej do płaskich naczyń, a po zastygnięciu pokrój w kostkę.
- 200 g kremówki ubij z połową cukru pudru i cukrem wanilinowym. Dodaj rozpuszczoną żelatynę i połącz z galaretkami.
- Powstałą masę wyłóż na jednym blacie ciasta, wyrównaj wierzch i przykryj drugim plackiem, delikatnie dociskając.
- Torcik posmaruj 200 g kremówki ubitej z resztą cukru pudru i śmietan-fixem. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku