Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
125 g masła
300 g drobnego cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
250 g mąki
1 szczypta soli
200 g maślanki
kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego
1 łyżeczka białego octu winnego
20 g kakao
1 sztuka granat
3 sztuki jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
400 g tłustego twarogu
200 g kremówki
100 g wiórków kokosowych
tłuszcz do wysmarowania formy
bułka tarta do obsypania formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Masło utrzyj z 200 g cukru oraz 1/2 cukru wanilinowego. Następnie stopniowo dodawaj jajka, mąkę przesianą z solą, kakao oraz maślankę połączoną z 1/2 barwnika, mieszając.
- Do masy dodaj sodę rozrobioną z octem. Ciasto przelej do 2 natłuszczonych oraz posypanych bułką tartą tortownic. Każdy blat piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C. Ostudź.
- Twaróg zmiksuj z resztą cukru i cukru wanilinowego. Dodawaj schłodzoną kremówkę, stale mieszając. Oba płaty ciasta przetnij wzdłuż na pół i przełóż 2/3 kremu.
- Pozostałą masę rozsmaruj na wierzchu i bokach tortu. Wiórki kokosowe połącz z resztą barwnika i udekoruj nimi boki. Wierzch ozdób ziarenkami granatu. Całość wstaw do lodówki, by tort stężał.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku