Dzisiaj jest: Czwartek, 04.06.2020 Imieniny: Karola i Franciszka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Torcik z konfiturą jagodową


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 8 osób


Składniki

  • 200 g  mąki
  • 280 g  masła
  • 90 g  cukru pudru
  • 1 sztuka jajko
  • 1 łyżka  śmietany
  • 1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie  budyniu waniliowego
  • 400 ml  mleka
  • 1 sztuka słoik konfitury jagodowej
  • 2-3 łyżki  płatków migdałowych

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiej. Dodaj 180 g posiekanego zimnego masła, 40 g cukru pudru, 1 jajko, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Wyrób gładkie ciasto.
  2. Tortownicę o średnicy 24 cm wyściel pergaminem, po czym wyłóż ciasto. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st. C przez 20-25 minut.
  3. Budyń ugotuj na mleku. Resztę masła utrzyj na jednolitą masę i połącz z pozostałym cukrem pudrem. Na końcu dodaj ostudzony budyń.
  4. Upieczone ciasto odstaw na kratkę kuchenną do ostygnięcia, a następnie wierzch równomiernie posmaruj konfiturą jagodową.
  5. Na konfiturę wyłóż krem budyniowy i delikatnie rozsmaruj. Wierzch wyrównaj. Dodatkowo na masie można ułożyć kilka borówek.
  6. Płatki migdałowe zrumień na patelni bez tłuszczu, a następnie posyp nimi wierzch torciku. Deser możesz również udekorować owocami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE