Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- Ciasto
4 sztuki jajka
3/4 szklanki cukru
6 sztuk kopiastych łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
sok wyciśnięty z 1 cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
1 sztuka cukier wanilinowy
2 łyżki gorącej wody
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
- Poncz
1 szklanka wody
1 łyżka cukru
1 sztuka kieliszek ciemnego rumu
- Dodatkowo
1/2 kg malin
1/2 l śmietany kremówki
1 sztuka cukier wanilinowy
1 sztuka śmietan-fix
1/2 sztuki słoika dżemu malinowego
4 kostki czekolady
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Żółtka utrzyj z cukrem, cukrem wanilinowym i wodą. Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sok i skórkę z cytryny, oliwę i ocet. Zmiksuj. Dodaj ubite z solą białka. Przełóż do wysmarowanej i posypanej bułką tartą formy. Piecz 25-30 minut w temperaturze 180 st. C.
- Poncz: Wodę zagotuj z cukrem, przestudź i wymieszaj z rumem.
- Śmietanę ubij z cukrem wanilinowym i śmietan-fixem.
- Przekrój ciasto na trzy placki. Nasącz każdy ponczem. Przekładaj: ciasto-dżem-ciasto-1/3 bitej śmietany-1/2 malin-1/3 śmietany-ciasto-1/3 śmietany. Wierzch posyp startą czekoladą i udekoruj malinami.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka