Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
- Ciasto:
- 750 g serek homogenizowany
- 1 szklanka śmietana
18% - 1 szklanka cukier puder
- 3 łyżki żelatyna
- 1/2 sztuki sok z cytryny
- 3 łyżki kakao
- 25 g rodzynki
- 25 g migdały
- Do dekoracji:
- 2 łyżki posypka czekoladowa
- 50 g śmietanka w sprayu
- 70 g owoce sezonowe
|
|
Sposób przyrządzania:
- Żelatynę należy namoczyć w 1/4 szklanki wody. Po napęcznieniu dodać jeszcze ćwierć szklanki wody, podgrzać i następnie wystudzić.
- Bakalie posiekać.
- Serek homogenizowany, cukier puder i śmietanę dokładnie wymieszać, a następnie połączyć z żelatyną.
- Powstałą masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać bakalie i sok z cytryny, zaś do drugiej kakao.
- Do formy przełożyć najpierw masę białą i ją schłodzić, a następnie masę ciemną. Całość wstawić do lodówki na godzinę.
- Przed podaniem udekorować śmietanką w sprayu (na kształt rozet), owocami i posypką.