Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 4 sztuki jajka
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 100 g cukru
- 100 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kawy mielonej
- 1 szklanka soku z czerwonych grejpfrutów
- 1 łyżka żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- 300 g kremówki
- 3 sztuki grejpfruty
- 4 łyżki wiórków czekoladowych
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka rozbij, białka oddziel od żółtek. Czekoladę połam, przełóż do rondelka i rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie utrzyj ją z masłem, żółtkami oraz cukrem wanilinowym na gładką masę.
- Białka ubij na sztywno. Pod koniec wsypuj cukier, cały czas miksując. Pianę delikatnie połącz z masą czekoladową. Całość wymieszaj z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kawą.
- Ciasto wlej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 45 minut w temperaturze 160 st. C. Gotowy biszkopt odstaw na kratkę kuchenną do ostygnięcia, po czym przekrój wzdłuż na 3 równe części.
- Żelatynę namocz w 3 łyżkach soku grejpfrutowego. Kiedy spęcznieje, całość podgrzej i wymieszaj z pozostałym napojem oraz cukrem pudrem. Odstaw do ostygnięcia. Kremówkę ubij, po czym połącz z sokiem z żelatyną (mieszanka powinna być jeszcze płynna).
- Przygotowanym kremem przełóż blaty oraz posmaruj nim wierzch i boki torciku. Grejpfruty obierz oraz starannie usuń białe błonki. Owoce podziel na cząstki i ułóż na cieście. Całość posyp wiórkami czekoladowymi. Torcik wstaw na 60 minut do lodówki. Przed podaniem wypiek możesz ozdobić listkami mięty.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku