Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- Ciasto
4 sztuki jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżka mielonego cynamonu
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz do wysmarowania formy
- Krem
1 łyżka kakao
1.5 szklanek pełnego mleka
25 dag masła śmietankowego
1/2 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 opakowanie budyniu śmietankowego
4 łyżki rumu
1 sztuka duży słoik kompotu z wiśni
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj 2 łyżki wrzątku. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamon i kakao. Na końcu dodaj pianę z białek. Wymieszaj na gładką masę.
- Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj tłuszczem i wlej na nią ciasto. Piecz 40 minut w temperaturze 160 st. C. Następnie ostudź ciasto i przekrój wzdłuż na 2 placki. Każdy placek nasącz kompotem z wiśni.
- Krem: Do szklanki mleka dodaj cukier puder i cukier wanilinowy oraz łyżkę masła. Zagotuj. W pozostałym mleku rozpuść budyń i kakao i dodaj do zagotowanego z cukrem mleka. Chwilę gotuj, ciągle mieszając. Odstaw budyń do ostygnięcia. Pozostałe masło utrzyj, stopniowo dodając budyń. Na koniec wlej rum, wymieszaj.
- Na spód ciasta wyłóż 1/3 kremu, rozłóż na nim równomiernie odsączone z kompotu wiśnie. Przykryj drugim plackiem. Wierzch i boki ciasta posmaruj pozostałym kremem. Udekoruj wiśniami.
Źródło przepisu: przyślij przepis!