Dzisiaj jest: Środa, 27.05.2020 Imieniny: Jana i Juliusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Tort kakaowy z cynamonem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

    Ciasto
  • 4 sztuki jajka
  • 1 szklanka  cukru
  • 1 szklanka  mąki tortowej
  • 1 łyżka  mielonego cynamonu
  • 1 łyżka  kakao
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • tłuszcz do wysmarowania formy
    Krem
  • 1 łyżka  kakao
  • 1.5 szklanek  pełnego mleka
  • 25 dag  masła śmietankowego
  • 1/2 szklanki  cukru pudru
  • 1 opakowanie  cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie  budyniu śmietankowego
  • 4 łyżki  rumu
  • 1 sztuka duży słoik kompotu z wiśni

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj 2 łyżki wrzątku. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamon i kakao. Na końcu dodaj pianę z białek. Wymieszaj na gładką masę.
  2. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj tłuszczem i wlej na nią ciasto. Piecz 40 minut w temperaturze 160 st. C. Następnie ostudź ciasto i przekrój wzdłuż na 2 placki. Każdy placek nasącz kompotem z wiśni.
  3. Krem: Do szklanki mleka dodaj cukier puder i cukier wanilinowy oraz łyżkę masła. Zagotuj. W pozostałym mleku rozpuść budyń i kakao i dodaj do zagotowanego z cukrem mleka. Chwilę gotuj, ciągle mieszając. Odstaw budyń do ostygnięcia. Pozostałe masło utrzyj, stopniowo dodając budyń. Na koniec wlej rum, wymieszaj.
  4. Na spód ciasta wyłóż 1/3 kremu, rozłóż na nim równomiernie odsączone z kompotu wiśnie. Przykryj drugim plackiem. Wierzch i boki ciasta posmaruj pozostałym kremem. Udekoruj wiśniami.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE