Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 10 osób
Składniki
- Ciasto
3 sztuki jaja
1 szklanka mąka
1 szklanka cukier
1/2 szklanki mleko
50 g margaryna
1 łyżka kawa
rozpuszczalna, sypka1 łyżeczka proszek do pieczenia
- Masa
1 szklanka mleko
1 szklanka cukier
5 sztuk jaja
1 kostka masło
napar z kawy
0.3 szklanki wody i 2 łyżki kawy
- Poncz
3/4 szklanki woda
1 łyżka likier kawowy
- Do dekoracji
posypka czekoladowa
rodzynki
ciemne winogrona
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jaja ubić z cukrem na gęstą masę, dodać roztopioną margarynę, mąkę z proszkiem, kawę, mleko.
- Dokładnie wymieszać, upiec w tortownicy jak ciasto biszkoptowe.
- Wystudzić, przekroić na krążki.
- Mleko zagotować z cukrem i roztrzepanymi jajami, a gdy masa zacznie gęstnieć, zestawić z ognia i dodać napar kawowy.
- Masło utrzeć i ucierając, dodawać do niego stopniowo masę jajeczną.
- Krążki biszkoptowe nasączyć ponczem i przełożyć kremem.
- Wierzch i boki wyrównać.
- Tort ozdobić kleksami z kremu, posypką czekoladową, rodzynkami i winogronami.