Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 10 osób
Składniki
- Ciasto
- 3 sztuki jaja
- 1 szklanka mąka
- 1 szklanka cukier
- 1/2 szklanki mleko
- 50 g margaryna
- 1 łyżka kawa
rozpuszczalna, sypka - 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- Masa
- 1 szklanka mleko
- 1 szklanka cukier
- 5 sztuk jaja
- 1 kostka masło
- napar z kawy
0.3 szklanki wody i 2 łyżki kawy
- Poncz
- 3/4 szklanki woda
- 1 łyżka likier kawowy
- Do dekoracji
- posypka czekoladowa
- rodzynki
- ciemne winogrona
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jaja ubić z cukrem na gęstą masę, dodać roztopioną margarynę, mąkę z proszkiem, kawę, mleko.
- Dokładnie wymieszać, upiec w tortownicy jak ciasto biszkoptowe.
- Wystudzić, przekroić na krążki.
- Mleko zagotować z cukrem i roztrzepanymi jajami, a gdy masa zacznie gęstnieć, zestawić z ognia i dodać napar kawowy.
- Masło utrzeć i ucierając, dodawać do niego stopniowo masę jajeczną.
- Krążki biszkoptowe nasączyć ponczem i przełożyć kremem.
- Wierzch i boki wyrównać.
- Tort ozdobić kleksami z kremu, posypką czekoladową, rodzynkami i winogronami.