Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 700 g kremówki
- 50 g drobnego cukru
- 70 g kakao
- 4 sztuki jajka
- 150 g cukru pudru
- 170 g mąki
- 1 szczypta proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- 100 g pikantnej marmolady
- 4 sztuki banany + kilka plasterków do dekoracji
- 50 g masła
- 150 g ciemnej czekolady
- bita śmietana do dekoracji
- tłuszcz do formy
- bułka tarta
|
|
Sposób przyrządzania:
- 500 g kremówki zagotuj z drobnym cukrem i 40 g kakao. Ostudź i wstaw na noc do lodówki. Jajka utrzyj z cukrem pudrem na gęstą masę.
- Mąkę przesiej z pozostałym kakao oraz proszkiem do pieczenia do większej miski, a następnie starannie wymieszaj z masą jajeczną.
- Na końcu do ciasta dolej 1 łyżkę oleju, cały czas mieszając. Spód i boki tortownicy posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą.
- Przygotowane ciasto przelej do tortownicy, po czym wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C i piecz przez 45 minut. Ostudź w formie.
- Upieczony placek ostrożnie wyjmij z tortownicy i przełóż na deskę kuchenną. Następnie wierzch ciasta wyrównaj nożem.
- Na kakaowy blat wyłóż pikantną marmoladę, po czym równomiernie ją rozsmaruj na całej powierzchni za pomocą łyżki.
- 4 banany obierz ze skórki i odetnij końcówki. Owoce ułóż na cieście (dodatkowo można je skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały).
- Ugotowaną wcześniej masę z kremówki, cukru i kakao dokładnie zmiksuj na małych obrotach na gładki krem o jednolitej konsystencji.
- Kakaowy krem przełóż do rękawa cukierniczego lub szprycy z grubą końcówką. Całą masę wyciśnij na wierzch blatu z bananami.
- Masę równomiernie rozsmaruj na cieście za pomocą szerokiego noża. Całość wstaw do lodówki do stężenia. Resztę kremówki podgrzej.
- Do ciepłej śmietany wrzuć kostki czekolady oraz masło. Całość podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż składniki się roztopią.
- Przygotowaną polewę rozprowadź na torcie. Odstaw do stężenia. Wierzch udekoruj kleksami bitej śmietany i plasterkami banana.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku