Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- Ciasto
5 sztuk jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Krem
1 l zimnej kremówki 36%
sok z 5 limonek
skórka starta z 5 limonek
1.5 szklanek cukru
1 łyżka żelatyny
wiórki kokosowe
limonki do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo wsypuj cukier. Dodawaj po jednym żółtku, nadal ubijając. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaj, przesiej i dodaj do masy.
- Tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piecz 30-40 minut w temperaturze 160-170 st. C.
- Gorące ciasto wyjmij z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuść je w formie na podłogę. Wstaw do uchylonego piekarnika, by ostygło. Przekrój na 2 blaty.
- Krem: Śmietanę ubij mikserem na sztywno, zaczynając od szybkich obrotów i powoli je zmniejszaj. Dodawaj stopniowo cukier, sok z limonki i otartą skórkę. Do ubitej masy wlej rozpuszczoną, ciągle płynną, ale już lekko przestudzoną żelatynę.
- Przełóż biszkopt kremem, posyp wiórkami kokosowymi i udekoruj limonkami. Wstaw do lodówki, by masa stężała.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka