Dzisiaj jest: Piątek, 20.05.2022 Imieniny: Bernarda i Bazylego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Tort naleśnikowy z jabłkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 1 szklanka  letniego mleka
  • 20 dag  mąki
  • 2 dag  drożdży
  • 1/3 szklanki  cukru
  • 1 sztuka jajko
  • 1 sztuka żółtko
  • sól
  • 2 łyżki  masła
  • skórka otarta z cytryny
  • olej do smażenia
  • 6 sztuk jabłek kwaskowych z czerwoną skórką
  • masło do smażenia

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę, mleko, drożdże, cukier, jajko, żółtko, szczyptę soli, skórkę z cytryny i rozpuszczone 2 łyżki masła zmiksuj na gładkie ciasto. Następnie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
  2. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, nakładaj porcję gęstego ciasta i smaż naleśniki.
  3. Jabłka umyj, osusz i pokrój w poprzek na plastry. Usuń gniazda nasienne. Plastry jabłka smaż na rozgrzanym maśle. Przekładaj nimi placki naleśnikowe budując z nich tort. Podawaj z bitą śmietaną.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Domowy


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE