Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
1 szklanka letniego mleka
20 dag mąki
2 dag drożdży
1/3 szklanki cukru
1 sztuka jajko
1 sztuka żółtko
sól
2 łyżki masła
skórka otarta z cytryny
olej do smażenia
6 sztuk jabłek kwaskowych z czerwoną skórką
masło do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę, mleko, drożdże, cukier, jajko, żółtko, szczyptę soli, skórkę z cytryny i rozpuszczone 2 łyżki masła zmiksuj na gładkie ciasto. Następnie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
- Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, nakładaj porcję gęstego ciasta i smaż naleśniki.
- Jabłka umyj, osusz i pokrój w poprzek na plastry. Usuń gniazda nasienne. Plastry jabłka smaż na rozgrzanym maśle. Przekładaj nimi placki naleśnikowe budując z nich tort. Podawaj z bitą śmietaną.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy