Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 10 osób
Składniki
- Ciasto orzechowe
- 3 sztuki jajka
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 50 g zmielonych orzechów włoskich
- 1 sztuka cukier wanilinowy
- 1 sztuka płaska łyżka mąki tortowej
- 1 sztuka czubata łyżka bułki tartej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Biszkopt
- 100 g masła
- 100 ml mleka
- 180 g mąki tortowej
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 2 sztuki jajka
- 1 sztuka czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa orzechowa
- 2 sztuki jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 sztuka cukier wanilinowy
- 3/4 szklanki mleka
- 300 g masła
- 2 łyżki kakao
- 300 g zmielonych orzechów włoskich
- Dodatkowo
- 2 łyżki masła
- bułka tarta
- kilka całych delikatnie wyłuskanych orzechów włoskich
- 150 g siekanych orzechów
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto orzechowe: Jajka, cukier i cukier wanilinowy ubij na gęstą, gładką masę. Dodaj zmielone orzechy, mąkę, proszek do pieczenia i bułkę tartą. Wymieszaj i wlej do tortownicy (24 cm), natłuszczonej i posypanej bułką tartą. Piecz około 40 minut w temperaturze 180 st. C. Wyjmij i ostudź.
- Biszkopt: Masło rozpuść w rondlu i odstaw, by ostygło. W misce ubij na gładką, puszystą masę jajka z cukrem. Wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia. Dolewaj stopniowo mleko, a potem rozpuszczone masło i miksuj. Wlej ciasto do tortownicy (24 cm), natłuszczonej i posypanej bułką tartą. Piecz około 60 minut w temperaturze 180 st. C. Odstaw do ostudzenia.
- Masa orzechowa: Jajka utrzyj z cukrem. Mleko zagotuj z cukrem wanilinowym. Gorące wlewaj stopniowo do masy jajecznej. Przelej do rondelka i gotuj, mieszając, aż zgęstnieje. Wsyp kakao i stopniowo dodając masło, ucieraj, aż ciasto będzie gładkie. Zdejmij z ognia. Odłóż 1/3 masy, a resztę połącz z orzechami. Włóż obie masy na 30 minut do lodówki.
- Biszkopt podziel na dwa blaty. Na pierwszym blacie rozsmaruj połowę masy orzechowej. Przykryj ciastem orzechowym, posmarowanym masą orzechową. Na wierzch połóż drugi blat biszkoptu. Wierzch i boki tortu posmaruj masą bez dodatków. Udekoruj całymi orzechami włoskimi. Boki obsyp siekanymi orzechami. Wstaw na co najmniej godzinę do lodówki.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka