Dzisiaj jest: Sobota, 11.07.2020 Imieniny: Olgi i Pelagii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Tort orzechowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 5 - 10 osób


Składniki

    Ciasto orzechowe
  • 3 sztuki jajka
  • 150 g  drobnego cukru do wypieków
  • 50 g  zmielonych orzechów włoskich
  • 1 sztuka cukier wanilinowy
  • 1 sztuka płaska łyżka mąki tortowej
  • 1 sztuka czubata łyżka bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia
    Biszkopt
  • 100 g  masła
  • 100 ml  mleka
  • 180 g  mąki tortowej
  • 150 g  drobnego cukru do wypieków
  • 2 sztuki jajka
  • 1 sztuka czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa orzechowa
  • 2 sztuki jajka
  • 1 szklanka  cukru
  • 1 sztuka cukier wanilinowy
  • 3/4 szklanki  mleka
  • 300 g  masła
  • 2 łyżki  kakao
  • 300 g  zmielonych orzechów włoskich
    Dodatkowo
  • 2 łyżki  masła
  • bułka tarta
  • kilka całych delikatnie wyłuskanych orzechów włoskich
  • 150 g  siekanych orzechów

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto orzechowe: Jajka, cukier i cukier wanilinowy ubij na gęstą, gładką masę. Dodaj zmielone orzechy, mąkę, proszek do pieczenia i bułkę tartą. Wymieszaj i wlej do tortownicy (24 cm), natłuszczonej i posypanej bułką tartą. Piecz około 40 minut w temperaturze 180 st. C. Wyjmij i ostudź.
  2. Biszkopt: Masło rozpuść w rondlu i odstaw, by ostygło. W misce ubij na gładką, puszystą masę jajka z cukrem. Wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia. Dolewaj stopniowo mleko, a potem rozpuszczone masło i miksuj. Wlej ciasto do tortownicy (24 cm), natłuszczonej i posypanej bułką tartą. Piecz około 60 minut w temperaturze 180 st. C. Odstaw do ostudzenia.
  3. Masa orzechowa: Jajka utrzyj z cukrem. Mleko zagotuj z cukrem wanilinowym. Gorące wlewaj stopniowo do masy jajecznej. Przelej do rondelka i gotuj, mieszając, aż zgęstnieje. Wsyp kakao i stopniowo dodając masło, ucieraj, aż ciasto będzie gładkie. Zdejmij z ognia. Odłóż 1/3 masy, a resztę połącz z orzechami. Włóż obie masy na 30 minut do lodówki.
  4. Biszkopt podziel na dwa blaty. Na pierwszym blacie rozsmaruj połowę masy orzechowej. Przykryj ciastem orzechowym, posmarowanym masą orzechową. Na wierzch połóż drugi blat biszkoptu. Wierzch i boki tortu posmaruj masą bez dodatków. Udekoruj całymi orzechami włoskimi. Boki obsyp siekanymi orzechami. Wstaw na co najmniej godzinę do lodówki.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE