Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 1.5 szklanek mąka
- 1/2 kostki masło
- 1/2 szklanki cukier puder
- 1 opakowanie cukier waniliowy
- 1 sztuka żółtko z jajka
lub łyżka śmietany - tłuszcz
do wysmarowania dwóch form - bułka tarta
do posypania form - lukier
cytrynowy lub cukier puder
- Przełożenie
- 2 szklanki cukier
- 1 szklanka woda
niegazowana, stołowa - 75 dag owoce
miękkie - 3/4 szklanki orzechy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Przygotowujemy ciasto: masło siekamy z mąką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietaną lub żółtkiem.
- Gdy składniki się połączą, zlepiamy czubkami palców aż będzie jednolite, kształtujemy kulę, wstawiamy na godzinę lub nieco dłużej do lodówki.
- Wychłodzone, dzielimy na połowę, rozwałkowujemy 2 cienkie placki rozmiaru tortownicy, każdy oddzielnie pieczemy w wysmarowanym tłuszczem i obficie wysypanych tartą bułką średniej wielkości tortownicach w bardzo gorącym piekarniku przez 18-20 minut.
- Zrumienione, bardzo kruche ciasto delikatnie wykładamy na deskę, chłodzimy.
- Z wody i cukru gotujemy syrop, dodajemy owoce i orzechy, smażymy na średnim ogniu, często mieszając, aż masa stanie się szklista.
- Lekko przechłodzoną, szklistą masę wykładamy na kruchy placek, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy drugim plackiem, przyciskamy deseczką, lekko obciążamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
- Po kilku godzinach, gdy torcik się odpowiednio ,,sprasuje", lukrujemy lub oprószamy cukrem pudrem.