Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- Biszkopt makowy
- 6 sztuk białek
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki maku
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Biszkopt zwykły
- 6 sztuk żółtek
- 2 sztuki jajka
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Dodatkowo
- 600 ml śmietany 30%
- 200 g serka mascarpone
- 2 sztuki galaretki cytrynowe
- 1 sztuka galaretka truskawkowa
- 250 g truskawek
- kwaskowe powidła
- polewa czekoladowa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Biszkopt makowy: Białka ubij z cukrem. Dodawaj po trochu mąkę, proszek do pieczenia i mak. Przełóż do tortownicy o średnicy 26 cm. Piecz 25 minut w 180 st. C. Przekrój i posmaruj powidłami.
- Biszkopt zwykły: Żółtka i jajka ubij z cukrem. Dodawaj po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przelej do tortownicy o średnicy 26 cm. Piecz 25 minut w 180 st. C. Przekrój na pół.
- Każdą galaretkę cytrynową rozpuść w 200 ml wody. Galaretkę truskawkową rozpuść w misce w 400 ml wody i przestudź. Dodaj umyte i pokrojone truskawki.
- 300 ml śmietany ubij, dodaj do niej lekko ścinającą się galaretkę cytrynową i szybko wymieszaj.
- Ubij pozostałe 300 ml śmietany i delikatnie wymieszaj z serkiem mascarpone. Dodaj drugą galaretkę i szybko wymieszaj.
- Zwykły biszkopt posmaruj masą z bitej śmietany i wylej na nią galaretkę truskawkową. Ułóż biszkopt makowy, posmaruj masą z bitej śmietany, przykryj zwykłym biszkoptem. Wierzch posmaruj resztą masy i udekoruj według uznania.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka