Dzisiaj jest: Czwartek, 24.09.2020 Imieniny: Gerarda i Teodora



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Tort zebra


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Ciasto można udekorować również płatkami migdałowymi.

1 porcja dla: 4 - 8 osób


Składniki

    Ciasto
  • 3 sztuki  jaja
  • 1 szklanka  cukier
  • 1/2 szklanki  oliwa
  • 1/2 szklanki  mleko
    ciepłe
  • 1.5 szklanek  mąka
  • 1 łyżeczka  proszek do pieczenia
  • 2 łyżki  kakao
    Masa
  • 3/4 szklanki  mleko
  • 1/2 szklanki  cukier
  • 1 łyżka  budyń waniliowy
  • 3/4 kostki  masło
    Polewa
  • 1 opakowanie  czekolada
  • 1 łyżka  masło
    Dekoracja
  • wiórki kokosowe

Sposób przyrządzania:

  1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, ubijać dalej, wlać oliwę i ciepłe mleko, wsypać mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać, podzielić na dwie części, dodając do jednej kakao.
  2. Do wysmarowanej tortownicy wlewać łyżką na przemian ciasto białe i ciemne.
  3. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 45 minut.
  4. Żółtka utrzeć z cukrem, wsypać budyń, wymieszać, wlać do wrzącego mleka, zagotować, przestudzić.
  5. Utrzeć masło, dodawać po łyżce masę budyniową, dokładnie mieszać.
  6. Na upieczony placek wyłożyć krem, polać polewą (rozpuścić masło i czekoladę).
  7. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi.



Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 9


Zobacz więcej na temat:

tortprzepisy na ciasta


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE