Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
- Ciasto
- 3 sztuki jaja
- 1 szklanka cukier
- 1/2 szklanki oliwa
- 1/2 szklanki mleko
ciepłe - 1.5 szklanek mąka
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- Masa
- 3/4 szklanki mleko
- 1/2 szklanki cukier
- 1 łyżka budyń waniliowy
- 3/4 kostki masło
- Polewa
- 1 opakowanie czekolada
- 1 łyżka masło
- Dekoracja
- wiórki kokosowe
|
|
Sposób przyrządzania:
- Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, ubijać dalej, wlać oliwę i ciepłe mleko, wsypać mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać, podzielić na dwie części, dodając do jednej kakao.
- Do wysmarowanej tortownicy wlewać łyżką na przemian ciasto białe i ciemne.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 45 minut.
- Żółtka utrzeć z cukrem, wsypać budyń, wymieszać, wlać do wrzącego mleka, zagotować, przestudzić.
- Utrzeć masło, dodawać po łyżce masę budyniową, dokładnie mieszać.
- Na upieczony placek wyłożyć krem, polać polewą (rozpuścić masło i czekoladę).
- Wierzch posypać wiórkami kokosowymi.