Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Truskawkowa panna cotta


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 1 - 2 osób


Składniki

    Galaretka
  • 300 g  mrożonych truskawek
  • 4 łyżki  cukru
  • 1.5 łyżeczek  żelatyny
    Pianka
  • 250 ml  kremówki 36%
  • 1 łyżeczka  żelatyny
  • 1 sztuka laska wanilii
  • 2 łyżeczki  cukru
    Dodatkowo
  • 2 sztuki świeże truskawki
  • 2 sztuki listki mięty

Sposób przyrządzania:

  1. Galaretka: Truskawki włóż do garnka, zalej 3 łyżkami wody, przykryj i rozgotuj. Wsyp cukier z żelatyną i wymieszaj. Zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Przelej do 2 silikonowych foremek w kształcie serc i wstaw do lodówki.
  2. Pianka: Łyżeczkę żelatyny zalej w szklance 2 łyżkami wody, wymieszaj i odstaw na 2 minuty. Śmietanę zagrzej w garnku z laską wanilii, wyjętymi z niej waniliowymi nasionkami i cukrem. Dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści (nie może się zagotować). Usuń wanilię i miksuj 2 minuty. Przelej na stężałą galaretkę i wstaw na 4-5 godzin do lodówki.
  3. Włóż foremki na moment do wrzątku. Po wyjęciu udekoruj deser truskawkami i miętą.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE