Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- Galaretka
- 300 g mrożonych truskawek
- 4 łyżki cukru
- 1.5 łyżeczek żelatyny
- Pianka
- 250 ml kremówki 36%
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 sztuka laska wanilii
- 2 łyżeczki cukru
- Dodatkowo
- 2 sztuki świeże truskawki
- 2 sztuki listki mięty
|
|
Sposób przyrządzania:
- Galaretka: Truskawki włóż do garnka, zalej 3 łyżkami wody, przykryj i rozgotuj. Wsyp cukier z żelatyną i wymieszaj. Zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Przelej do 2 silikonowych foremek w kształcie serc i wstaw do lodówki.
- Pianka: Łyżeczkę żelatyny zalej w szklance 2 łyżkami wody, wymieszaj i odstaw na 2 minuty. Śmietanę zagrzej w garnku z laską wanilii, wyjętymi z niej waniliowymi nasionkami i cukrem. Dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści (nie może się zagotować). Usuń wanilię i miksuj 2 minuty. Przelej na stężałą galaretkę i wstaw na 4-5 godzin do lodówki.
- Włóż foremki na moment do wrzątku. Po wyjęciu udekoruj deser truskawkami i miętą.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka