Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 2.5 szklanki mąka
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 5 sztuk jajka
- 3 łyżki cukier puder
- 500 g truskawki
- 1 szklanka cukier
drobny - 1 opakowanie cukier waniliowy
- 250 g masło
- 2 opakowania budyń waniliowy
bez cukru - 1/2 szklanki olej słonecznikowy
- tłuszcz
do formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj proszek do pieczenia, cukier puder, 5 żółtek oraz masło pokrojone w kostkę. Zagnieć wszystkie składniki razem. Z powstałego ciasta oderwij 1/3, zawiń w folię spożywczą i odłóż do zamrażalnika.
- Formę do tarty wysmaruj tłuszczem i zetrzyj na nią pozostałe ciasto. Piecz 20 minut w 190 st. C. Po tym czasie wyjmij podpieczony spód i odstaw do ostygnięcia.
- Do białek dodaj drobny cukier oraz cukier waniliowy. Ubij na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując, powoli dodawaj proszek budyniowy. Na koniec wlej olej i wymieszaj.
- Na przestudzony spód wyłóż ubitą pianę. Wierzch wyrównaj i ułóż truskawki. Lekko dociśnij.
- Na wierzch zetrzyj ciasto z zamrażalnika. Piecz 40 minut w 190 st. C. Wyjmij i przestudź.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku