Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Truskawkowiec z kruszonką


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Truskawkowiec z kruszonką przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Przepis można zmodyfikować i zamiast budyniu, użyć kisielu cytrynowego.

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 2.5 szklanki  mąka
  • 2 łyżeczki  proszek do pieczenia
  • 5 sztuk  jajka
  • 3 łyżki  cukier puder
  • 500 g  truskawki
  • 1 szklanka  cukier
    drobny
  • 1 opakowanie  cukier waniliowy
  • 250 g  masło
  • 2 opakowania  budyń waniliowy
    bez cukru
  • 1/2 szklanki  olej słonecznikowy
  • tłuszcz
    do formy

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj proszek do pieczenia, cukier puder, 5 żółtek oraz masło pokrojone w kostkę. Zagnieć wszystkie składniki razem. Z powstałego ciasta oderwij 1/3, zawiń w folię spożywczą i odłóż do zamrażalnika.
  2. Formę do tarty wysmaruj tłuszczem i zetrzyj na nią pozostałe ciasto. Piecz 20 minut w 190 st. C. Po tym czasie wyjmij podpieczony spód i odstaw do ostygnięcia.
  3. Do białek dodaj drobny cukier oraz cukier waniliowy. Ubij na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując, powoli dodawaj proszek budyniowy. Na koniec wlej olej i wymieszaj.
  4. Na przestudzony spód wyłóż ubitą pianę. Wierzch wyrównaj i ułóż truskawki. Lekko dociśnij.
  5. Na wierzch zetrzyj ciasto z zamrażalnika. Piecz 40 minut w 190 st. C. Wyjmij i przestudź.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 136


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE