Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 16 osób
Składniki
- Ciasto:
- 400 g mąka
- 200 ml mleko
- 100 g cukier
- 1 sztuka jajka
- 2 sztuki żółtko z jajka
- 30 g drożdże
- 100 g masło
- 1 szczypta sól
- 500 g truskawki
mogą być mrożone
- Kruszonka:
- 100 g mąka
- 60 g cukier
- 50 g masło
|
|
Sposób przyrządzania:
- Drożdże rozkrusz do miseczki, zasyp łyżką cukru oraz 100 ml ciepłego mleka. Wymieszaj, przykryj i odstaw na 40 minut, by wyrosły.
- Truskawki umyj (lub rozmroź), większe przekrój na pół. Masło rozpuść i przestudź.
- Z mąki, cukru i masła przygotuj kruszonkę. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki.
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj pozostały cukier, sól, jajko, żółtka, mleko i rozczyn drożdżowy. Wymieszaj. Wlej stopione masło i wyrób gładkie ciasto.
- Formę o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia, natłuść i przełóż ciasto. Na wierzchu ułóż truskawki, posyp kruszonką i odstaw na 30 minut.
- Po tym czasie wstaw ciasto do piekarnika i piecz 45 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka