Dzisiaj jest: Wtorek, 15.10.2024 Imieniny: Teresy i Jadwigi



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Truskawkowy tunel


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Do przygotowania tunelu truskawkowego najlepiej używać słodkich truskawek, by mus nie był zbyt kwaśny. Deser najlepiej serwować z odrobiną likieru adwokatowego.

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

  • 4 sztuki  jajka
  • 60 g  masło
  • 155 g  mąka
  • 165 g  cukier
    + do oprószenia ciasta
  • 1 łyżeczka  proszek do pieczenia
  • 800 g  truskawki
  • 2.5 opakowania  galaretka
    truskawkowa
  • tłuszcz
    do formy

Sposób przyrządzania:

  1. Blachę o wymiarach 20x35 cm natłuść i wyłóż pergaminem, tak by wzdłuż dłuższych boków papier wystawał poza krawędzie formy.
  2. Masło rozpuść. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Białka ubij z cukrem. Dodaj żółtka i mąkę z proszkiem. Wlej masło. Wymieszaj.
  3. Ciasto wlej do formy i piecz 15 minut w 180 st. C. Po upieczeniu od razu przełóż razem z papierem do podłużnej formy o wymiarach 8x35 cm.
  4. Truskawki opłucz pod bieżącą wodą i usuń szypułki. Porcją owoców wyłóż dno biszkoptowego korytka.
  5. Galaretki truskawkowe rozpuść w 1,25 szklanki wrzącej wody i ostudź. Pozostałe owoce zmiksuj blenderem i dodaj do galaretki.
  6. Truskawkowy mus przemieszaj i tężejącą masę wylej na truskawki. Schłodź. Deser odwróć od góry dnem, zdejmij papier i oprósz cukrem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 217


Zobacz więcej na temat:

truskawkiprzepisy na ciasta


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE