Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
4 sztuki jajka
60 g masło
155 g mąka
165 g cukier
+ do oprószenia ciasta1 łyżeczka proszek do pieczenia
800 g truskawki
2.5 opakowania galaretka
truskawkowatłuszcz
do formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Blachę o wymiarach 20x35 cm natłuść i wyłóż pergaminem, tak by wzdłuż dłuższych boków papier wystawał poza krawędzie formy.
- Masło rozpuść. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Białka ubij z cukrem. Dodaj żółtka i mąkę z proszkiem. Wlej masło. Wymieszaj.
- Ciasto wlej do formy i piecz 15 minut w 180 st. C. Po upieczeniu od razu przełóż razem z papierem do podłużnej formy o wymiarach 8x35 cm.
- Truskawki opłucz pod bieżącą wodą i usuń szypułki. Porcją owoców wyłóż dno biszkoptowego korytka.
- Galaretki truskawkowe rozpuść w 1,25 szklanki wrzącej wody i ostudź. Pozostałe owoce zmiksuj blenderem i dodaj do galaretki.
- Truskawkowy mus przemieszaj i tężejącą masę wylej na truskawki. Schłodź. Deser odwróć od góry dnem, zdejmij papier i oprósz cukrem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku