Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 2 szklanki mąka
+do posypania stolnicy - 150 g masło
zimne - 1/2 szklanki cukier puder
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 2 łyżki olej
- 2 łyżki mleko
- 1 sztuka jajka
- 2 sztuki żółtko z jajka
- 1 szczypta sól
- 450 g twaróg
tłusty - 1/2 szklanki cukier
- 16 g cukier waniliowy
- 250 g jagody
|
|
Sposób przyrządzania:
- Na stolnicę wysyp 2 szklanki przesianej mąki. Dodaj zimne masło i posiekaj. Dosyp cukier puder, proszek do pieczenia i sól. Zrób dołek i wlej po 2 łyżki oleju oraz mleka. Dodaj 2 żółtka. Wyrób ciasto.
- W trakcie zagniatania ciasta w razie potrzeby stolnicę podsypuj mąką. Następnie dokładnie wylep ciastem tortownicę o średnicy 24 cm do 3/4 wysokości jej boków, dociskając mocno palcami.
- 450 g tłustego twarogu pokrusz i przełóż do dużej miski. Wsyp 1/2 szklanki cukru oraz 16 g cukru waniliowego. Następnie wbij 1 jajko. Dokładnie połącz za pomocą miksera.
- Masę twarogową wyłóż na ciasto w formie i wyrównaj. Jagody umyj, osusz po czym wysyp na wierzch ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 45 minut.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku