Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g zmielonego niekwaśnego twarogu o temperaturze pokojowej
- 1/4 szklanki miodu
- 1 łyżka likieru amaretto
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 15 dag gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
|
|
Sposób przyrządzania:
- 200 g czekolady rozpuść w kąpieli wodnej.
- Do miski włóż twaróg oraz miód i zmiksuj tak, by nie zostały grudki. Jeśli miód ma stałą konsystencję, podgrzej go, by łatwiej było miksować. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i zmiksuj.
- Wlej amaretto, wsyp płatki migdałowe i ponownie zmiksuj.
- Wstaw masę do lodówki na 3-4 godziny, by stężała.
- Odrywaj z masy czekoladowej kawałki wielkości orzecha włoskiego i formuj kulki.
- Obtaczaj je w niezbyt gorącej czekoladzie, roztopionej w kąpieli wodnej. Odkładaj na papier do pieczenia do zastygnięcia.
- Przechowuj w lodówce nie dłużej niż 7 dni.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka