Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Warstwa truskawkowa
- 600 g mrożonych truskawek
- 6 łyżek cukru pudru
- 50 ml słodkiego wina musującego
- 3 łyżeczki żelatyny
- 100 ml śmietanki kremowej 30% lub 36%
- Warstwa winna
- 200 ml słodkiego wina musującego
- 1 łyżeczka żelatyny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Truskawki rozmroź, zmiksuj z 3 łyżkami cukru pudru. Następnie powstały mus przetrzyj przez gęste sito. Wino musujące podgrzej, a następnie rozpuść w nim żelatynę. Ostudź i dodaj do musu truskawkowego, wymieszaj.
- Śmietankę ubij na sztywno z 3 łyżkami cukru pudru. Następnie porcjami dodawaj do części truskawkowej i delikatnie mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Uzyskaną masę rozłóż do 4 pucharków, przykryj wierzch folią i wstaw na 4-6 godzin do lodówki.
- 200 ml wina musującego podgrzej i rozpuść w nim łyżeczkę żelatyny. Odstaw do ostygnięcia. Następnie wlej do pucharków na wierzch masy truskawkowej. Wstaw ponownie do lodówki na 2 godziny. Gotowy deser podawaj schłodzony.
Źródło przepisu: moje smaki życia