Przygotowanie:
Kuchnia:
amerykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 16 osób
Składniki
- 150 g czekolada gorzka
70%, wegańska - 70 g cukier
- 100 g cukier trzcinowy
- 100 ml syrop z agawy
- 200 g margaryna
miękka, wegańska - 4 łyżeczki cukier waniliowy
- 200 g mąka tortowa
- 2 łyżki proszek jajeczny
czubate, wegański - 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 30 g kakao
gorzkie - 1/2 łyżeczki cynamon
mielony - 1/2 łyżeczki kardamon
mielony - 140 g mleko sojowe
lub ryżowe - cukier puder
do oprószenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do czystego i suchego naczynia miksującego urządzenia włóż wcześniej rozdrobnioną czekoladę i rozdrobnij (4 sekundy /obroty 8).
- Dodaj cukier, cukier trzcinowy, syrop z agawy, margarynę i cukier wanilinowy i podgrzej (6 minut/50°C/obroty 2). Powstałą masę czekoladową pozostaw do ostudzenia w naczyniu miksującym na ok. 5 minut.
- Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C. Dno formy do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia, brzegi posmaruj margaryną i odstaw.
- Do naczynia miksującego wsyp mąkę tortową, dodaj proszek jajeczny, proszek do pieczenia, kakao, cynamon, kardamon i mleko ryżowe, wymieszaj (20 s/obroty 4). Zawartość naczynia miksującego przelej do przygotowanej wcześniej formy, piecz ok. 35 min (w temp. 180°C).
- Upieczone ciasto odstaw do ostudzenia, następnie wyciągnij z formy, pokrój na kwadraty (5 x 5 cm), oprósz cukrem pudrem.
- Ciasto podawaj po ostudzeniu, pokrojone na kawałki.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej sfera-group.pl