Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- Ciasto
- 1 szklanka mąki pszennej + 4 łyżki
- 100 g margaryny
- 1 szklanka wody
- 4-5 sztuk jajek
- 1 szczypta soli
- Krem
- 2 szklanki mleka
- 1 opakowanie kremu do karpatki w proszku
- 200 g masła
- Lukier
- cukier puder
- spożywcze barwniki do dekoracji
- Dodatkowo
- cukier puder do posypania
- tłuszcz do wysmarowania blaszek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: 1/4 l wody zagotuj razem z margaryną i szczyptą soli. Dodaj mąkę i chwilę gotuj rozcierając masę. Lekko przestudź.
- Do chłodnej masy wbijaj kolejno jajka i miksuj ok. 5 minut, do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Dwie łyżki ciasta odłóż.
- Resztę ciasta podziel na 2 części. Każdą z nich rozprowadź cienką warstwą na natłuszczonej blasze o wymiarach 22x27 cm. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut w 200 st. C, do uzyskania złotego koloru.
- Z reszty ciasta zrób kuleczki wielkości orzeszka laskowego i piecz w tej samej temperaturze przez 10 minut.
- Krem: W jednej szklance mleka rozpuść zawartość opakowania kremu karpatkowego. Pozostałe mleko zagotuj. Na gotujące się mleko wlej rozprowadzony proszek. Całość chwilę gotuj, energicznie rozcierając ewentualne grudki. Po wystudzeniu zmiksuj masę z miękkim masłem.
- Lukier: Cukier puder utrzyj z niewielką ilością wody, dodaj barwniki i utrzyj ponownie.
- Karpatka: Upieczone kuleczki polukruj. Upieczone i wystudzone ciasto przełóż przygotowanym kremem, posyp cukrem pudrem i udekoruj kuleczkami.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza