Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto drożdżowe
- 40 g masła
- 1.5 szklanek mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 120 ml śmietany
- 1 sztuka jajko
- 1 sztuka żółtko
- 4 łyżki cukru
- 8 g cukru wanilinowego
- 1 szczypta soli
- Dodatkowo
- 1 sztuka białko
- kolorowe pisaki lukrowe
- kolorowe posypki lukrowe
- cukiereczki
- papier do pieczenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Drożdże rozetrzyj z cukrem. Następnie dodaj śmietanę, sól, cukier wanilinowy, mąkę, żółtko, jajko oraz roztopione, przestudzone masło. Wymieszaj wszystko razem, dokładnie wyrób ciasto i odstaw je do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość 2 cm. Z ciasta formuj zajączki i ułóż na przykrytej papierem blasze. Odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
- Tak przygotowane ciasteczka posmaruj roztrzepanym białkiem. Piecz 20 minut w temperaturze 180 st. C.
- Ostudzone zajączki udekoruj kolorowymi lukrami i ozdobami cukierniczymi.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza