Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto drożdżowe
40 g masła
1.5 szklanek mąki pszennej
20 g drożdży
120 ml śmietany
1 sztuka jajko
1 sztuka żółtko
4 łyżki cukru
8 g cukru wanilinowego
1 szczypta soli
- Dodatkowo
1 sztuka białko
kolorowe pisaki lukrowe
kolorowe posypki lukrowe
cukiereczki
papier do pieczenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Drożdże rozetrzyj z cukrem. Następnie dodaj śmietanę, sól, cukier wanilinowy, mąkę, żółtko, jajko oraz roztopione, przestudzone masło. Wymieszaj wszystko razem, dokładnie wyrób ciasto i odstaw je do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość 2 cm. Z ciasta formuj zajączki i ułóż na przykrytej papierem blasze. Odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
- Tak przygotowane ciasteczka posmaruj roztrzepanym białkiem. Piecz 20 minut w temperaturze 180 st. C.
- Ostudzone zajączki udekoruj kolorowymi lukrami i ozdobami cukierniczymi.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza