Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 15 dag masła
- 15 dag mąki
- 5 sztuk jajek
- 10 dag orzechów włoskich lub laskowych
- 1 szczypta proszku do pieczenia
- sól
- Krem
- 600 ml kremówki
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- esencja waniliowa
- 4 łyżki cukru pudru
- truskawki
- cukier puder
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do garnka włóż masło. Dodaj 1,5 szklanki wody, wsyp szczyptę soli i zagotuj. Następnie zdejmij z ognia, dodaj całą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj, by nie było grudek.
- Przestudź masę, po czym miksując dodawaj po jednym jajku. Na koniec dodaj drobno posiekane orzechy i dokładnie wymieszaj.
- Gotową masę przełóż do szprycy z szeroką końcówką i na wyłożonej papierem do pieczenia blasze uformuj wieniec. Piecz 30-35 minut w temperaturze 200 st. C. Następnie wyjmij i odstaw do wystygnięcia.
- Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem, sokiem i skórką cytrynową oraz esencją waniliową. Owoce umyj i pokrój w plasterki.
- Schłodzony pierścień ptysiowy przekrój na pół. Dolną część wypełnij kremem i plasterkami owoców. Przykryj górną częścią. Wierzch oprósz cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy