Dzisiaj jest: Wtorek, 02.06.2020 Imieniny: Erazma i Marianny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Wiśniowe wspomnienie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

    Ciasto
  • 8 sztuk jajek
  • 30 dag  cukru
  • 1 sztuka cukier wanilinowy
  • 30 dag  mąki wrocławskiej
  • 2 łyżki  kakao
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
    Kisiel wiśniowy
  • 1 kg  wiśni
  • 2 opakowania  kisielu wiśniowego
    Masa wiśniowa
  • 1 szklanka  mleka
  • 20 dag  margaryny
  • 7 dag  cukru
  • 1 opakowanie  budyniu wiśniowego
    Dodatkowo
  • 1 szklanka  soku wiśniowego
  • lukier

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Jajka utrzyj na puch z cukrem i cukrem wanilinowym. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie dodaj do masy jajecznej. Utrzyj na gładką masę. Gotowe ciasto wylej na blachę. Piecz 40 minut w temperaturze 175-180 st. C. Upieczone ciasto przestudź, po czym przetnij je na dwa równe placki.
  2. Kisiel wiśniowy: Kisiele rozpuść w 1/2 szklanki wody i zagotuj. Wiśnie zmiksuj i dodaj do nich przygotowane wcześniej kisiele.
  3. Jeden placek ciasta nasącz sokiem wiśniowym i wylej na niego gorący kisiel. Odstaw do wystygnięcia.
  4. Masa wiśniowa: Mleko zagotuj z cukrem. Następnie dodaj proszek budyniowy i zagotuj ciągle mieszając. Odstaw do wystygnięcia. Przestudzony budyń zmiksuj z margaryną.
  5. Wyłóż gotowy krem budyniowy na kisiel i przykryj drugim plackiem ciasta, nasączonym sokiem wiśniowym. Gotowe ciasto polej lukrem i udekoruj wiśniami.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE