Dzisiaj jest: Niedziela, 05.02.2023 Imieniny: Agaty i Adelajdy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

Wuzetka


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

    Ciasto
  • 6 sztuk jajek
  • 1 szklanka  cukru
  • 2 łyżki  mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki  mąki pszennej
  • 2 łyżki  kakao
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
    Bita śmietana
  • 500 ml  śmietany 30%
  • 1/2 szklanki  cukru pudru
  • 3 łyżeczki  żelatyny
    Dodatkowo
  • dżem porzeczkowy
  • starta czekolada

Sposób przyrządzania:

  1. Białka ubij na sztywno. Dodaj cukier i ubij. Nie przerywając ubijania dodawaj po jednym żółtku. Następnie wsyp mąkę ziemniaczaną i pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszaj i wylej masę na formę do pieczenia. Piecz 30 minut w 180 st. C. Upieczone ciasto przestudź i przekrój na pół.
  2. Ciasto przekładaj w następującej kolejności: ciasto, dżem, bita śmietana z dodatkiem rozpuszczonej żelatyny. Kontynuuj do wyczerpania składników. Wierzch ciasta posyp startą czekoladą.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 136


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE