Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- Ciasto
6 sztuk jajek
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Bita śmietana
500 ml śmietany 30%
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
- Dodatkowo
dżem porzeczkowy
starta czekolada
|
|
Sposób przyrządzania:
- Białka ubij na sztywno. Dodaj cukier i ubij. Nie przerywając ubijania dodawaj po jednym żółtku. Następnie wsyp mąkę ziemniaczaną i pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszaj i wylej masę na formę do pieczenia. Piecz 30 minut w 180 st. C. Upieczone ciasto przestudź i przekrój na pół.
- Ciasto przekładaj w następującej kolejności: ciasto, dżem, bita śmietana z dodatkiem rozpuszczonej żelatyny. Kontynuuj do wyczerpania składników. Wierzch ciasta posyp startą czekoladą.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka