Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- Ciasto
- 6 sztuk jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Bita śmietana
- 500 ml śmietany 30%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- Dodatkowo
- dżem porzeczkowy
- starta czekolada
|
|
Sposób przyrządzania:
- Białka ubij na sztywno. Dodaj cukier i ubij. Nie przerywając ubijania dodawaj po jednym żółtku. Następnie wsyp mąkę ziemniaczaną i pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszaj i wylej masę na formę do pieczenia. Piecz 30 minut w 180 st. C. Upieczone ciasto przestudź i przekrój na pół.
- Ciasto przekładaj w następującej kolejności: ciasto, dżem, bita śmietana z dodatkiem rozpuszczonej żelatyny. Kontynuuj do wyczerpania składników. Wierzch ciasta posyp startą czekoladą.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka